Milk2Heat Kinderdagverblijf de Kwieke Kievit

Winterswijk

De koeien in de stal op het kinderdagverblijf de Kwieke Kievit in Winterswijk zorgen voor de verwarming van de karakteristieke boerderij waarin het kinderdagverblijf gevestigd is. De koeien worden gemolken in twee melkrobots. Dit zorgt ervoor dat er de gehele dag continu warmte vrij komt welke verplaatst wordt naar het kinderdagverblijf.

De bestaande koelmachine op het melkveebedrijf is zodanig aangepast dat deze nu gebruikt wordt als (Milk2Heat unit) warmtepomp, daarnaast blijft de Milk2Heat unit ook verantwoordelijk voor de onderhoudskoeling van de bestaande melkkoeltank. Alle warmte die vrijkomt uit deze Milk2Heat unit wordt opgevangen in het buffervat. Deze wordt verplaatst naar het kinderdagverblijf welke zo’n 80 meter verderop staat, dankzij de speciaal ontwikkelde buis brengt deze zonder verliezen de warmte van de stal naar het kinderdagverblijf. De warmte wordt in het kinderdagverblijf ontvangen in een buffervat welke dit door stuurt naar de vloerverwarming en de c.v. ketel.

Tevens wordt voor de reiniging van de melkrobots en melktank een Bosch HR geiser toegepast. Deze wordt gevoed met de warmte uit melk waardoor de stap naar 75 graden nog een kleine is. Het grootste voordeel aan deze geiser is dat hij veel capaciteit levert en geen stilstandsverliezen kent.

 Dit alles resulteert in een duurzame oplossing waarmee gasbesparing gerealiseerd wordt. Wilt u meer informatie over dit project neem dan contact met ons op. 

Herwin Prinsen

‘’De warmte wordt nu efficiënt gebruikt in ons kinderdagverblijf’’